O gumama

U Srbiji je od 01.11. do 01.04. obavezna upotreba zimske opreme. Za putnička vozila su to zimske gume na pogonskim točkovima ili letnje gume i obavezni lanci za sneg u priboru vozila. Gume moraju imati minimalnu dubinu šare od 4 mm. Za teretna vozila je dodatno obavezna i lopata. Zimske gume s minimalnom dubinom šare od 4 mm na svim točkovima, u slučaju snega su obavezni lanci za sneg koje će biti potrebno staviti na pogonske točkove kada to zahteva saobraćajni znak ili loše stanje na putevima.

Svaka guma na svom bočnom zidu sadrži oznaku poput one na slici ispod. Ova oznaka je najvažniji parametar prilikom izbora odgovarajuće gume za vaš automobil. U nastavku dajemo opise i značenja svih oznaka koje se mogu naći na auto gumama

 • TUBELESS

  Gume bez unutrašnje gume pumpane vazduhom pod pritiskom.

 • TREADWEAR

  Treadwear je relativni indikator potrošnje gazećeg sloja gume koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od druge pri istim uslovima korišćenja.

 • TRACTION

  Označava sposobnost zaustavljanja na mokrom putu na pravoj liniji mereno u standardom kontrolisanim uslovima.

 • TEMPERATURE

  Indikator temperature pokazuje koliko su gume otporne na porast temperature. "A" je najviša, a "C" najniža ocena.

 • Indeksi brzine

  Indeks brzine označava maksimalnu brzinu u km/h za koju je guma testirana. Nikada nemojte stavljati gumu sa nižim brzinskim indeksom od propisanog za vaš automobil.

 • Indeksi nosivosti

  Indeks nosivosti definiše nosivost gume prema tabeli. Broj maksimalne dozvoljene nosivosti za jednu gumu za vozilo sa četiri gume ovaj treba pomnožiti sa četiri da bi se dobila ukupna nosivost.